Cohesive Bright Villa (Residential) by Elsie Wong
2016 - 2017, Golden A' Interior Space and Exhibition Design Award Winner
Inspiration
In Hong Kong, most living spaces have not much or even enough natural sun light coming in. This project is a three-storey villa, sun light is abundant which brings a good living environment for kids, the designer made good use of this to create a spacious and bright living space for the family.
Creativity
By making use of architectural elements and sophisticated lighting design, the designer has curated an interactive and cohesive space for a family of four in this three-storey house with a connecting garden. Natural lighting is introduced to every corner of the house, coming from the roof window through the glass stair railing to the living room; and from the glass panel wall at the porte cochere to the dining room. The natural lighting is then intertwined with the various carefully-designed artificial light sources positioned on the ceiling, below the cabinets, and on the floor level to bring about a multi-layered, highly coordinated and harmonized lighting effect. A significant architectural concept used in the interior design of this house is the feature wall and the flooring that extend from the open kitchen into the garden. Through using the same materials and design, the indoor and outdoor spaces are integrated as a whole. Another visually appealing spatial trick is the floor-to-ceiling display cabinet. This centerpiece is practical and can effectively heighten the vertical perspective of the overall living space. Being a father himself, the designer understands the needs of the new parents. He designed a see-through glass stair railing and placed sleek working desks in the living room and in the bedroom, such that the parents can look after and interact with their children even when they are working at home. A fence panel made of walnut wood is placed next to the window in the bathroom to bring in the natural light and to create a relaxing spa ambiance for the parents to unwind after a long day.
Design Challenges
The most challenging part in this project is how to make use of natural light in this three storey villa where abundant sun light is available. We finally make a ceiling window, right at the top of the staircase, which allows sun light going through. With the see through glass stair railing, sun light penetrates to every corner of the house.
Production Technology
Bringing natural light in is one of the major issues of this project. Architectural structure is the important issue of introducing natural light to every corner of the house, and glass is the main material for this. The ceiling window on the roof which is right at top of the staircase, the glass stair railing, the restructured large glass windows, all of these allow sunlight to penetrate into the house
       
     
©2001-2018 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.