The Black House (Housing) by Fabian Alexander Wagner
2018 - 2019, Golden A' Architecture, Building and Structure Design Award Winner
Inspiration
The Black House’, is located next to a forest not far from Ammersee, one of Germany’s largest lakes one hour southwest of Munich, Bavaria. Encompassing an 80 square meter plot, ‘The Black House’ directly adjoins to a larger family home next door, yet is distinguished as an independent building. The residence is characterized by its carbonized wood facade, with rooms of different heights stacked together to create a variety of spatial situations.
Creativity
Inside, the emphasis is on a look of naturalness: all fittings including the kitchen, stairs, cupboards, and doors, are made from untreated, oiled oak, interspersed with sandblasted concrete walls. The house plays with opposing aspects such as inside and outside, and top and bottom. Due to its shape and the sparing use of materials, it has a purist and clear feel. A bedroom and open bathroom are located on the basement floor, while at ground level, the kitchen and dining area open out to a paved terrace and to the neighboring forest and a small stream via huge pivot glass walls.
Design Challenges
Fabian Alexander Wagner did not encounter any design challenges while designing the award winning The Black House Housing.
Production Technology
carbonized wood, oak, concrete.
       
     
©2001-2019 DesignMag, All Rights Reserved. The Designs featured in these pages belongs to their respective owners, Design Magazine has been granted right to use the images.
Do you want to get featured in these pages? Join A' Design Award and Competition, your winning designs will appear in thousands of pages not just this one!.
We Also suggest you to check: DesignAmid Magazine. DesignAmid is an international design magazine about design, lifestyle, arts and occasionally design research.